Business

Tips voor het bereiken van jouw doelgroep

461views

Wanneer je je marketinginspanningen wilt toespitsen op een bepaalde niche, dan is het belangrijk om de doelgroep te identificeren die het meest gebruik zal maken van jouw producten en diensten. Door je te concentreren op specifieke nichegroepen kan je een hechtere binding creëren met klanten die uiteindelijk belangrijke afnemers van je onderneming kunnen worden. Om definitie te geven aan de ideale doelgroep of deze opnieuw vast te stellen, is het van belang om een marktsegmentatie uit te voeren. In dit artikel geven we je een aantal handige tips om je hierbij te helpen.

Waaruit bestaat marktsegmentatie?

Door middel van marktsegmentatie zorg je ervoor dat je verschillende soorten informatie verzamelt die jouw typen klanten in beeld brengen. Over het algemeen zijn er vier hoofdtypen marktsegmentatie:

  • Demografisch (leeftijd, burgerlijke staat, geslacht, inkomen etc.)
  • Psychografisch (meningen, voorkeuren, waarden, levensstijlen etc.)
  • Geografisch (locatie, taal, stedelijkheid, cultuur)
  • Gedrag (ondernomen acties binnen een website, een applicatie of fysieke winkel)

Branding van je onderneming baseert zich op deze collectie aan informatie, aangezien kennis omtrent de doelgroep centraal staat bij het opbouwen van een consistente ervaring met klanten. De informatieverzameling van deze aspecten gebeurt onder meer door middel van interviews af te nemen, statistieke gegevens van je online kanalen bijeen te brengen, online enquêtes te maken en de acties te analyseren die je klanten uitvoeren op de klantenplatforms. Nadat de diverse soorten klanten zijn gesegmenteerd, is er meer structuur voor een zorgvuldige doelgroeptargeting. Op basis van de verzamelde informatie wordt het namelijk mogelijk om een bepaalde niche gerichter aan te spreken en marketingcampagnes te testen.

Test de marketingcampagne

De juiste identificatie van de doelgroep betekent niet direct dat jouw marketinginspanningen een geslaagd succes zullen zijn. Het is daarom belangrijk om te testen wat wel en niet werkt. Daarom is het belangrijk om een klein aantal marketingcampagnes op te zetten met verschillende soorten inputs, om vervolgens te analyseren welke het best werk om leads te genereren die aansporen tot een verkoop. Door middel van je campagnes te analyseren, kan je precies inzien welke toon, inhoud en platforms het best werken om jouw niche te bereiken. Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden en bereiken van je nichedoelgroep een constant proces is dat zich evolueert op basis van de interesses en ontwikkelingen die je doelgroep meemaken. Zorg er daarom voor dat je het leren kennen van je specifieke doelgroep prioriteit geeft en een luisterend oor biedt aan je waardevolle klantcontacten.

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/duidelijke-gloeilamp-op-zwart-oppervlak-356043/